Accomodatie toevoegen? 0
Mijn WaddenVakanties
Zoek uw vakantie
Geavanceerd zoeken

Community


In de community worden handige tips uitgewisseld die voor verhuurders interessant kunnen zijn wat betreft de verhuur van vakantiehuizen. Heeft u ook tips of andere informatie die u met verhuurders wilt delen? Neem dan contact met ons op.

Een vakantiehuis dat vele weken per jaar leegstaat is zonde en bovendien minder veilig. Wie zijn woning verhuurt zorgt voor toezicht, dynamiek en vaak leuke reacties van gasten. Daarnaast verlicht de huuropbrengst een deel van de financiele lasten. Genoeg redenen om het verhuren van uw woning te overwegen.

De ene huiseigenaar wil geen vreemden in zijn vakantiehuis, voor een ander is het verhuren van een vakantiehuis en daarmee de mogelijkheid inkomsten te genereren wellicht juist de reden geweest om tot aankoop over te gaan. Waar moet u aan denken bij het verhuren van uw woning?

10 gouden tips voor verhuurders

1. Goede eerste indruk
De eerste indruk die bezoekers van uw vakantieverblijf krijgen bepaalt voor een groot deel wat zij uiteindelijk van het verblijf vinden. Zorg er dus voor dat de eerste indruk goed is. Breng sfeer aan, zorg voor een warm ontvangst. Bezoekers moeten zich direct thuisvoelen. Zorg daarnaast ook dat de eerste indruk van de verhuurder goed is. Sta bezoekers netjes te woord en beantwoordt vragen snel.

2. Trias Loci
Locatie, locatie locatie. Ofwel trias loci. De locatie van uwvakantieverblijf is misschien wel het belangrijkste aspect van de gehele vakantie van uw huurders. Benadruk daarom de fantastische ligging, het prachtige uitzicht en de voorzieningen die nabij uw verblijf zitten. Kortom, overtuig uw gasten.

3. Informatie
Er komt een moment dat potentiele gasten van uw verblijf op basis van uw informatie beslissen of ze uw vakantiehuis op de Wadden willen boeken of niet. Zorg daarom niet alleen voor volledige informatie maar ook voor goede informatie. Denk aan een plattegrond van het eiland, beschikbare voorzieningen en informatie over de omgeving. Onthoudt dat u degene bent die alles weet over het vakantieverblijf en over het eiland en dat uw gasten alles nog moeten ontdekken.

4. Onderscheidend vermogen
Waarom kiezen uw gasten voor uw verblijf en niet voor die van uw buren? De concurrentie kan op toeristische plekken vaak groot zijn. Zorg daarom dat uw verblijf iets extra's biedt. Denk aan leenfietsen, luxe apparatuur als een vaatwasser en dergelijke. Uw gasten willen vakantie vieren en alle kleine beetjes luxe zijn punten waard. Ook een zwembad heeft vaak grote aantrekkingskracht op vakantiegangers.

5. Persoonlijk tintje
Potentiele gasten kunnen gecharmeerd worden van een vakantieverblijf waar een persoonlijk tintje aan zit. U kunt bijvoorbeeld op uw eigen website iets vertellen over uzelf en uw ervaringen op het eiland. Denk aan uw ervaringen van een goed restaurant of een leuk museum. 

6. Prijs
Het bepalen van een juiste prijs voor uw verblijf kan lastig zijn. Meerdere factoren spelen een rol. Niet alleen uw verblijf met alles erop en eraan speelt een rol; ook de omgeving is een prijsbepalende factor en het seizoen waarin uw verblijf wordt geboekt. Kijk daarom naar wat gevraagd wordt voor vergelijkende verblijven en pas uw prijs daarop aan.

7. Voorzieningen
Stel goede voorzieningen beschikbaar. Denk aan Wifi of een kinderstoel en babybedje. Andere voorbeelden zijn fruit of een gevulde koelkast. Dit waarderen huurders altijd zeer.

8. Informatiemap
Eenmaal aangekomen in het vakantiehuis is het voor vakantiegangers altijd prettig een map te vinden met belangrijke informatie. Bijvoorbeeld hoe de vaatwasser werkt of wat belangrijke telefoonnummers zijn in geval van nood. Denk ook aan openingstijden van de lokale supermarkt.

9. Kinderen
Als kinderen tot de doelgroep behoren is het ook belangrijk aan hen te denken. Vaak geldt dat als kinderen plezier hebben dat de ouders dat ook hebben. Kinderspeelgoed kan daarom een bijdrage leveren aan de kindervreugde. Of wat kinderboeken of dvd's met kinderfilms.

10. Goede reviews
Goede reviews zijn ontzettend belangrijk. Als u een goede indruk achterlaat keren uw gasten wellicht nog een keer terug. Andere gasten kunnen bovendien zien dat u een goede gastheer bent en komen op basis van goede verhalen van anderen sneller bij u terecht. Vraag gasten daarom een (positieve) recensie achter te laten in uw vakantiewoning of op uw website.

De kosten van het bezitten van een vakantiehuis

Voor veel vakantiehuiseigenaren geldt dat het hebben van een tweede huis enkel mogelijk is door de inkomsten vloeiende uit de verhuur van het huis aan vakantiegangers. Met deze inkomsten wordt een deel van de kosten gedekt, wat een vakantiehuis tot een interessante luxe maakt. Een derde van de verhuurders haalt net het break-evenpunt. Voor een kleine minderheid geldt dat aan de inkomsten uit verhuur een essentieel tweede inkomen aan overgehouden wordt.

Om de kosten van een tweede huis te kunnen betalen is het belangrijk te weten met welke kosten u te maken krijgt. Typische kosten van een tweede huis als vakantiehuis zijn:

 • Hypotheek (inclusief hypotheekrente en belastingen);
 • Verzekeringen (onroerend goed en aansprakelijkheid);
 • Gebouw- en/of grondkosten (indien het vakantiehuis op een park of complex staat);
 • Onderhouds-, schoonmaak- en beveiligingskosten;
 • Afschrijvingskosten inventaris;
 • Advertentie- en marketingkosten.

Hypotheekkosten zouden vast moeten staan, zodat u weet wat uw jaarlijkse kosten zijn. Alleen de laatste drie van bovengenoemde kosten worden gemaakt indien u van uw tweede huis een vakantiehuis maakt. Onderhoudskosten worden altijd gemaakt, ook indien u uw huis niet verhuurd, maar het is niet aannemelijk dat deze kosten stijgen als u de woning verhuurt. Marketingkosten zijn relatief laag, dus de voornaamste extra kosten zijn schoonmaakkosten. Verhuurders belasten dit vaak door aan de huurder, waardoor deze kostenpost niet door de verhuurder wordt gedragen.

Huurovereenkomst model

WaddenVakanties heeft voor haar adverteerders een model huurovereenkomst opgesteld die gebruikt kan worden bij de verhuur van vakantiewoningen. Dit is echter een concept: het model dient aangepast te worden aan de specifieke eisen en kenmerken van het vakantiehuis.

Verhuur en btw

Eigenaren van vakantiewoningen kunnen te maken krijgen met omzetbelasting (btw). U wordt voor de omzetbelasting aangemerkt als ondernemer als u de vakantiewoning duurzaam exploiteert. Indien u de vakantiewoning alleen voor eigen gebruik aanschaft is er geen sprake van exploitatie en bent u aldus geen ondernemer voor de omzetbelasting.

Bij verhuur van een vakantiewoning op een recreatiepark en via bemiddeling van een verhuurorganisatie is altijd sprake van ondernemerschap (aanvullende voorwaarde is dat de verhuur plaatsvindt aan personen die slechts een korte periode verblijven). Bij zelfstandige verhuur van de vakantiewoning hebt u een bewijsplicht: u moet aantonen dat u de vakantiewoning voor ten minste 140 dagen per jaar verhuurd. Is dit het geval? Dan bent u altijd ondernemer voor de omzetbelasting.

Ondernemers voor de omzetbelasting dienen met de volgende zaken rekening te houden:
1. U hebt een aangifteplicht en administratieplicht;
2. Betaalde omzetbelasting (btw) bij aankoop, inrichting et cetera is aftrekbaar;
3. Over de huuropbrengsten is 6% omzetbelasting verschuldigd;
4. Huurt u als eigenaar de vakantiewoning zelf dan is sprake van privegebruik. Dit is ook belast tegen 6% (mits de verhuur plaatsvindt via een verhuurorganisatie, anders is het privegebruik zelfs belast tegen 21%);
5. Er geldt een herzieningstermijn van 10 jaren voor de bij aanschaf van de woning betaalde omzetbelasting (wordt de woning binnen deze termijn zonder heffing van omzetbelasting verkocht, dan moet een evenredig deel van de bij aanschaf in aftrek gebrachte omzetbelasting worden terugbetaald aan de fiscus);
6. Er geldt een herzieningstermijn van 5 jaren voor de bij aanschaf van de woning betaalde omzetbelasting ter zake van roerende zaken.

Doordat u de betaalde omzetbelasting bij aanschaf van de woning terug ontvangt van de fiscus, hebt u de woning feitelijk belastingvrij in uw (prive)onderneming. Deze omzetbelasting hoeft u dan ook niet mee te financieren. Ook de omzetbelasting op inventarisgoederen is aftrekbaar.

Verhuur van een normale woning (zonder faciliteiten van een park of hotelbedrijf) is vrijgesteld van heffing van omzetbelasting. In dat geval hoeft u geen 6% omzetbelasting af te dragen over de huuropbrengsten. Dit lijkt voordelig maar is het meestal niet: u kunt namelijk geen omzetbelasting in aftrek brengen op de aanschaf en ook niet van het onderhoud/verbetering of aanschaf van inventarisgoederen.

Zoals u merkt komt er heel wat kijken bij de bedrijfsmatige verhuur van een vakantiewoning. Om optimaal van de fiscale voordelen te profiteren adviseren wij tijdig deskundig advies in te winnen.

Tips voor het beter verhuren van je vakantiehuis
WaddenVakanties heeft speciaal voor zijn adverteerders een document opgesteld met tips omtrent het beter verhuren van het vakantieverblijf. Deze tips kunnen helpen aan een betere verhuur, meer resultaten en tevreden klanten. Zie hiervoor het document: Tips verhuren vakantiehuis.

 Word fan van WaddenVakanties op Facebook
 Volg WaddenVakanties op Twitter

Terug naar homepagina

Waarom WaddenVakanties?

 • Grootste aanbod
  Groot aanbod vakantiehuizen op de Waddeneilanden
 • Geen extra kosten
  Boeken zonder bijkomende kosten
 • Vertrouwd boeken
  Direct contact met eigenaar van het vakantiehuis
 • Last-minutes
  Vandaag boeken, morgen naar je vakantiehuis!
Ook je accomodatie verhuren op WaddenVakanties.nl?
Accomodatie toevoegen Meer informatie
Add Noise - Internet & Design in Leeuwarden