Accomodatie toevoegen? 0
Mijn WaddenVakanties
Zoek uw vakantie
Geavanceerd zoeken

Activiteiten


Heb je je vakantie op de Wadden geboekt en wil je graag weten wat er zoal te doen is? WaddenVakanties heeft een overzicht per eiland waar de leukste en spannendste evenementen en activiteiten voor je op een rijtje gezet zijn. Kijk op de betreffende pagina's of kijk hieronder voor een overzicht van alle bezienswaardigheden.

Activiteiten Texel
Activiteiten Vlieland
Activiteiten Terschelling
Activiteiten Ameland
Activiteiten Schiermonnikoog

Bezienswaardigheden
In het noorden van Nederland ligt een uniek gebied: het waddengebied. Het waddengebied kent vijf bewoonde Nederlandse eilanden: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Deze eilanden liggen in de vorm van een boog voor de kust. Tussen de eilanden en de kust ligt de Waddenzee, een natuurgebied van internationale betekenis. De schitterende natuur en het unieke eilandgevoel trekken jaarlijks honderdduizenden bezoekers. Alleen het kleine pittoreske Schiermonnikoog al trekt jaarlijks 300.000 toeristen.

De eilanden zijn door de variantie in landschappen – stranden, duinen, kwelders, bossen en zandplaten – ideaal voor een dagje uitwaaien op de fiets of te voet. De zee is daarnaast nooit ver weg.

Zeehonden
Zeehonden zijn op de Waddeneilanden niet moeilijk te vinden. De mooie natuur, het schone water en de rust hebben een positieve aantrekkingskracht. De met laag water droogvallende zandplaten zijn de ideale plek om te rusten of jongen te zogen. Bovendien is hun dagelijkse prooi  – vis – ruim aanwezig. Je vindt de zeehonden in de zee of zwemmen nieuwsgierig langs de kust. Op zandplaten of zandbanken komen ze als groepen bij elkaar. In de Nederlandse wateren komen twee soorten zeehonden voor: de gewone zeehond en de grijze zeehond. De gewone zeehond is de kleinste soort; de mannetjes worden maximaal twee meter lang. In verhouding tot het lichaam is de kop klein. De grijze zeehond is aanmerkelijk groter en kan tot ruim drie meter lang worden. Hij onderscheidt zich door zijn rechte snuit en gescheiden neusgaten. De vacht is meestal grijs maar kan ook donkerbruin en zwart zijn.

De beste manieren om zeehonden op een duurzame manier te bekijken zijn:

 • Tijdens een speciale georganiseerde tocht;
 • Vanaf de veerboot op weg naar een Waddeneiland;
 • Tijdens een wadloop- of zeiltocht;
 • Vanaf het strand. Tussen twee uur voor laag water tot een uur na laag water liggen de zeehonden meestal op een zandplaat.

Top 10 bezienswaardigheden op de Waddeneilanden

 1. Wadlopen
  De Waddeneilanden staan bij iedereen het meest bekend om het wadlopen. Een aantal organisaties biedt verschillende georganiseerde wandelingen aan waarbij een aantal eilanden doorkruist wordt en ervaren gidsen je door het wad loodsen. Door de wisselde getijden, waarbij de waterstand het meest laag is, loop je door een slik, mosselbanken en zandplaten en ontdek je de bodem van de zee. Houdt er rekening mee dat sommige routes dusdanig pittig kunnen zijn dat enige ervaring en een goede conditie vereist is.
   
 2. De Koog
  In deze veel bezochte badplaats op Texel is genoeg te doen en te bezichtigen. De Koog is het oudste dorp op het eiland. Met name in de Dorpsstraat zijn veel unieke winkeltjes gevestigd. Daarnaast beschikt De Koog over een gezellig winkelcentrum, tal van leuke restaurants en diverse uitgaansgelegenheden. Voor een dagje strand zit je altijd goed in De Koog. De gezellige strandpaviljoens zorgen voor een heerlijk hapje en drankje terwijl je heerlijk tot rust komt.
   
 3. Natuurreservaat De Boschplaat
  Vogelliefhebbers en natuurfanaten moeten beslist een bezoek brengen aan dit prachtige natuurreservaat op Terschelling. Tijdens het broedseizoen zijn hier tig verschillende vogelsoorten te aanschouwen en daarnaast veel verschillende plantensoorten te ontdekken. De Boschplaat behoort tot de meest waardevolle natuurgebieden van Nederland. Tussen 15 maart en 15 augustus is het gebied afgesloten in verband met het broedseizoen.
   
 4. Hollum
  Ondanks het kleine aantal inwoners mag Hollum zich het grootste dorp van Ameland noemen. Hollum bestaat uit vele nostalgische straatjes met veel monumentale panden. De hoeveelheid commandeurswoningen zorgen ervoor dat Hollum zijn kleine authentieke karakter niet verliest. Echte trekpleisters zijn de vuurtoren, de oude korenmolen en de 9-holes golfbaan. De vuurtoren is opgesteld om te beklimmen, waar je op het hoogste punt beloond wordt met een prachtig uitzicht over het eiland. Een ander bijzonder spektakel is de tocht vanuit het Reddingsmuseum Abraham Fock, waarbij een aantal paarden de reddingsboot de zee in brengt.
   
 5. De Balg
  Het Schiermonnikoger strand beschikt over een breedte van 1 kilometer. Bezoekers aan Schiermonnikoog mogen dit absoluut niet missen: de Balg. De Balg is het meest oostelijke punt op het eiland. Met de Balgexpress worden speciale huifkartochten georganiseerd waarmee je de zeehonden van dichtbij kunt bekijken.
   
 6. Ecomare Texel
  Dit zeer interessante en informatieve centrum op Texel heeft alles in huis om je kennis te vergroten als het gaat om de Wadden, Noordzee en natuurlijk de zeehonden. Je vindt hier niet alleen een zeeaquarium maar ook een natuurmuseum, vogelopvang, duinpark en zeehondenopvang. Een park dat je zeker weten niet mag overslaan!
   
 7. Den Burg
  Iedereen die Texel bezoekt heeft Den Burg gezien. Niet alleen zijn hier zo’n zestig rijksmonumenten te zien, er is namelijk ook genoeg ander vertier te vinden. Er is een openluchtzwembad, bioscoop, een markt en veel gezellige cafés, restaurants en winkels. Museum ‘de Oudheidkamer’ brengt je terug in de tijd en geeft een blik in het leven van Aagje, de vrouw van VOC-stuurman Harmanus Kikkert.
   
 8. ’t Behouden Huys
  Wat ooit een eenmalige tentoonstelling was is tegenwoordig uitgebloeid tot een prachtig cultuur- en historisch museum op Terschelling. Alle exposities herleiden je terug naar het eiland en zijn bewoners. Naast de schilderkunst zijn verschillende voorwerpen te bezichtigen zoals een bronzen bijl van 1200 voor Christus. De naam van het museum is afkomstig van de verblijfplaats op Nova Zembla van ontdekkingsreiziger en eilandbewoner Willem Barentsz.
   
 9. Juttersmuseum Swartwoude
  Met zoveel kustgebieden is het niet vreemd dat een museum is opgericht voor attributen wat op de standen gevonden is. Dit juttersmuseum neemt je mee op reis en avontuur en laat je tevens proeven van het leven als boer op Ameland. Kortom veel geschiedenis en avontuur zijn in dit museum te ontdekken. Het museum ligt in de plaats Buren.
   
 10. Vuurboetsduin
  Op Vlieland werd in 1909 een vuurtoren gebouwd op de Vuurboetsduin. Hij is achttien meter hoog, maar door zijn hoge ligging is hij zeer goed zichtbaar vanaf de kust. Elke twee seconden laat de vuurtoren zijn licht schijnen en wordt nog regelmatig bezocht door de vuurtorenwachter. Naast de vuurtoren is een uitkijktoren die toegankelijk is voor het publiek.


Wil je op de hoogte blijven van leuke bezienswaardigheden op de Waddeneilanden? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief!

 Word fan van WaddenVakanties op Facebook
 Volg WaddenVakanties op Twitter

Terug naar homepage

Waarom WaddenVakanties?

 • Grootste aanbod
  Groot aanbod vakantiehuizen op de Waddeneilanden
 • Geen extra kosten
  Boeken zonder bijkomende kosten
 • Vertrouwd boeken
  Direct contact met eigenaar van het vakantiehuis
 • Last-minutes
  Vandaag boeken, morgen naar je vakantiehuis!
Ook je accomodatie verhuren op WaddenVakanties.nl?
Accomodatie toevoegen Meer informatie
Add Noise - Internet & Design in Leeuwarden